local picking wild coffee

Jedna od legendi kaže da je kafa otkrivena tako što je jedan etiopijski pastir primetio da su njegove koze najednom postale živahnije. Ubrzo je shvatio da je za njihovu hiperaktivnost zaslužan žbun koji su brstile. Bio je to žbun na kome je rasla kafa. Okusivši i sam plodove ove biljke, primetio je istovetnu reakciju kao njegove koze. Ostatak je istorija.

Domovina kafe je Etiopija
Kultivisana stabljika kafe je visoka od 2 do 5 metara, a ukoliko biste je ostavili da slobodno raste biljka bi mogla da dostigne i 10 metara visine. Kako bi bila pogodna za berbu proizvođači obrezuju njeno stablo i sprečavaju da poraste više od 3 metra. Da bi kafa uspela potrebni su joj toplota i vlaga. Idealne temperature od 12 do 27 stepeni Celzijusa uz veliku količinu kiše. Cvetovi ove biljke su beli. Na početku procesa zrenja plod je zelene boje, zatim postaje žućkast i na kraju tamno crven u fazi kada je spreman za branje. Da li ste znali da je kafa crvene boje? Unutar ploda nalaze se dva zrna koja su zelenkasto-smeđe boje. Nakon termičke obrade zrno postaje tamno braon, puca i dobija se prepoznatljiv izgled kafe.

Postoji mnogo vrsta i podvrsta kafe, ali dve koje se izdvajaju i koje čine najveći procenat kafe koja se konzumira u čitavom svetu su Arabika i Robusta. Među preostalim vrstama poznate su i Liberica, Excelsa, Stenophylla, Arabusta (ova kafa nastaje ukrštanjem Arabike i Robuste). Arabika je tradicionalna kafa. Ona sama čini 2/3 ukupne proizvodnje kafe u čitavom svetu. Uspešnim kombinovanjem sa drugim sortama nastaju nove hibridne vrste.

Robusta ima jak, opor ukus i najčešće se upotrebljava za dobijanje instant kafe. Zbog njenog intenzivno gorko-kiselkastog ukusa u proizvodnji kafe često je mešaju sa Arabikom.

Priprema

Nakon branja, a pre upotrebe zrna kafe se prvo suše, zatim prže i onda melju. Tokom prženja koje bi trebalo da traje od 7 do 14 minuta, što zavisi od vrste kafe, na temperaturi od 240 stepeni Celzijusa, razvija se veliki broj aroma, dolazi do gubitka vlage, kafa postaje tamnija i zrno puca. U tom procesu se smanjuje količina šećera i kiselosti, a razvija gorčina. Prilikom prženja oslobađa se ulje koje zrnu kafe daje sjaj. Najbolje je kafu samleti neposredno pre kuvanja.