Kafu uvek kuvati u čistom posudju. Koristite uvek svežu hladnu vodu, koju treba dovesti do ključanja i nakon toga staviti mlevenu kafu.

Količina kafe zavisi od vašeg ukusa.

Nakon otvaranja nije preporučljivo čuvanje više od jednog dana u pakovanju. Radi produžene svežine i arome, kafu čuvati u zatvorenim posudama na suvom mestu.

Većina ljudi kad kuva kafu vodu greje do ključanja, a zatim odmah dodaje kašičicu, dve kafe.

Iako svi tako pravimo kafu, to nije baš najsrećnija tehnika, jer takav postupak značajno mijenja ukus kafe koji počinje da „vuče“ na pregorelo.

Voda, naravno, treba da proključa, ali je pre dodavanja kafe treba ostaviti minut, dva, da se malo ohladi.

„Zlatna mera“ kafe koju bi trebalo da dodate u vodu temperature između 85 i 96 stepeni Celzijusa je jedna do dve kašičice na šolju srednje veličine.

Uz to, sveže mlevena kafa ima bolji ukus od instant kafe, pa ako imate vremena i živaca, potražite onaj mlin za kafu koji je koristila vaša baba, a vuče vam se negde po kuhinjskim fiokama i probajte. Možda vam se „osladi“, pa od mlevenja kafe napravite mali jutarnji ritual.

I još jedna stvar, nemojte kuvati kafu u kojoj su i dalje ostaci od prethodne „ture“, tako će kafa biti kiselkasta, piše „Daily Mail“.

baner Mond kafe